20 Nisan 2021 Salı

STRAFOR NEDİR ASETON İLİŞKİSİ

 


Polistiren, kimya endüstrisi tarafından petrolden ticari olarak üretilen sıvı bir hidrokarbon olan monomer stirenden yapılan bir polimerdir.


Polistirenin kimyasal yapısı, her iki karbonun bir Fenil grubuna bağlı olduğu uzun zincirli bir hidrokarbondur.

Genleşmiş polistiren (Strafor), yaklaşık% 90-95 polistiren ve% 5-10 gaz halinde üfleme ajanı, en yaygın olarak pentan veya karbondioksit karışımından üretilir. Katı plastik, genellikle buhar olmak üzere ısı kullanılarak bir köpük haline getirilir.

Saf katı polistiren, sınırlı esnekliğe sahip, renksiz, sert bir plastiktir. İnce detaylarla kalıplara dökülebilir. Polistiren şeffaf olabilir veya çeşitli renklerde yapılabilir. Ekonomiktir ve plastik model montaj kitleri, plaka çerçeveleri, plastik çatal bıçak takımları, CD "mücevher" kutuları ve çeşitli renklerde oldukça sert, ekonomik bir plastiğin istendiği diğer birçok nesnenin üretiminde kullanılır.

Strafor asetona (yaygın bir organik çözücü) eklendiğinde, çok hızlı bir şekilde çözülür ve kayboluyormuş gibi görünmesini sağlar. Erimiş plastik, sert katı Strafor plastik (polistiren) yapmak için asetondan geri kazanılabilir. Başka bir deyişle, aslında plastik yapmazsınız, sadece mevcut bir plastik biçimini dönüştürürsünüz. Aseton türü, polimer zincirleri arasında moleküler bir "kayganlaştırıcı" görevi görerek, birbirlerinin etrafında kaymalarına izin verir. Strafor yumuşar, köpükte hapsolmuş hava kabarcıklarını serbest bırakır ve polistiren asetonda yumuşak bir damla olarak son bulur. Damla çıkarıldığında ve asetonun buharlaşmasına izin verildiğinde, sert bir plastik parçası halinde katılaşır.

İki tip çözücü, polar çözücüler ve polar olmayan çözücülerdir. Biyo-plastikler, su gibi polar çözücülerde çözülür, polistiren ise aseton gibi polar olmayan çözücülerde çözülür.

Bu konuyu keşfetmek için kutupları oldukça farklı olan iki çözücüyü ele alalım. Polar bir çözücü olduğunu söylediğimiz su, tuz ve diğer birçok iyonik bileşik gibi hemen hemen polar olan her şeyi çözer. Yine de su her şeyi çözemez. Tırnak cilasını suyla çıkarmayı dene ve ne demek istediğimi anlayacaksın. Bazı polar olmayan özelliklere sahip bir çözücü olan aseton, bu işi yapmak için yaygın olarak kullanılır. Aseton, her tür polar olmayan madde için etkili bir çözücüdür.

Plastik Endüstrisi Derneği tarafından, öğelerin kolay geri dönüşüm için etiketlenebilmesi için geliştirilen polistiren için reçine tanımlama kodu sembolü 6'dır. Ancak, polistiren ürünlerin çoğu, uygun geri dönüşüm tesislerinin bulunmaması nedeniyle şu anda geri dönüştürülmemektedir.
Bu nedenle, bu petrol bazlı bir plastik olmasına rağmen, genellikle çöpe giden ve ayrışması binlerce yıl alacak bir plastiği yeniden kullandığınız için muhtemelen çevreye yardım ediyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder