2 Ekim 2010 Cumartesi

KIL TESTERESİ TAKIMI ve KULLANIMI ile Uygulama Örnekleri - Mehmet Salihoğlu

Kıl testeresi takımı gemi modelciliğinin en önemli aletlerindendir. Bu konuda bir çok soru soran ve sorunlarla karşılaşan modelcilere faydalı olacağı düşüncesiyle bu sayfayı hazırladım.
Tespit ettiğim 5 önemli kullanım hatası var:
1- Kıl testere ucunun yönü ters takılıyor, dolayısıyla kesme yapılamadığı gibi uç kırılabiliyor; kıl uclarının sivri yönü her zaman testere kolunun sapına doğru olmalıdır. Yani testere kolunu, aşağı doğru hareket ettirince kesim mümkün olur.
2- Kıl testeresi tezgahı kullanılmadan kesim yapılmaya çalışıldığı için başarısız olunuyor; muhakkak kullanılmalıdır.
3- Kesilecek parçanın kalınlığına göre uç kullanılmalıdır; 1 ve 2 mm kalınlığındaki kontraplak veya ağaç için 1 ve 2 numara, 3 ve 4 mm kalınlık için 2 numara ve üstü uç kullanılabilir.
4- Ağaç için kıl testere uçları farklı, metal için farklıdır; ağaç için olan uçla metal kesemeyeceğiniz gibi, metal için olan uçla ağaç kesemezsiniz.
5- Testere ucu gergin olmalıdır; ucu takarken önce bir tarafı sıkıp diğer tarafı yay gibi hafifçe itip öteki ucu sıkmalısınız. Aksi halde kesim yapamayacağınız gibi ucu kırarsınız. Eğer testere kolu içeriye doğru yamulmuşsa dışa doğru gererek düzeltebilirsiniz.
Sonra işkenceyi kesim yapacağımız masaya sıkarak tezgahı sabitliyoruz.
KIL TESTERE KOLU KELEBEKLİ VİDASI
Yerli kıl testere kolunun kelebekleri anten kelebeği (1) olarak piyasada bulunuyor. Vidasının yedeğini aramama rağmen bulamadım. Çabuk laçka olduğu için daha kaliteli kelebek (2) temin ettim. Fakat bu sefer de kelebek sağlam olduğu için vida (3) yetersiz kaldı, yine laçka durumu... Nihayet kıl testere kolu için üretilmiş ithal kelebekli vidayı (4) temin ettim. Hem sağlam hem de kıl koluna kıl ucunu çok iyi sıkıyor.
Yukarıdaki ve soldaki fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere kıl testere işi zarif duvar rafları, takvimlik, peçetelik, çeşitli figürler gibi bir çok çeşitli çalışmalar yapılabilir.
Kıl testeresine eliniz iyice alışsın diye size geyik1 ve geyik2 paftalarını sunuyorum. Aktif kelimeleri tıkladığınızda "tif" uzantılı çıktıları yazıcınızdan alabilirsiniz. 2 mm kalınlığındaki kontraplaktan kesiniz.
Kendinizi hazır hissediyorsanız temin ettiğiniz gemi modeli planının omurga ve postalarının kesimine başlayabilirsiniz. Bunun için elinizdeki planın posta ve omurga patasını bir büyük fotokopicide çoğaltmalı ve keseceğiniz kontrplağa makasla parça parça kesip yapıştırmalısınız.
Kesimi yaparken dikkat edeceğiniz en önemli husus kıl testeresi tezgahı kullanarak, keseceğiniz parçanın kesim çizgisinin 1 mm kadar dışından kesim yapmanızdır. Daha sonra çizgiye kadar zımpara takozu ile tesviye ederek kesim işlemini tamamlamış olursunuz. Eğer güverte ve diğer parçaları da kesmeniz gerekiyorsa aynı metodu uygulayınız.
Omurga ve posta kalınlığı genellikle 4 mm kalınlığında kavak kontrplak, güverte ve diğer parçalar da genellikle 2 mm kalınlığında ayous ve benzeri kontrplaktan kesilebilir. Planda kesilecek parçaların kalınlığı verilmiştir. Eğer özellikle kalınlık belirtilmemişse kompas yardımıyla üstten görünümden omurga ve posta kalınlıkları tespit edilebilir.
Ayrıca kesilecek parçanın ortasından başlayan bir kesim olursa kıl testeresi matkabı veya normal matkabınızla (gerekli çaptaki matkap ucu kullanarak) önce delik açmalı sonra bu delikten kıl testeresinin ucunu sokarak kıl koluna iki taraftan monte edikten sonra kesim yapmaya başlayabilirsiniz.
Kıl testeresinin elektrikli makinesine de "dekupaj makinesi" denir. Soldaki fotoğraf yeni bir dekupaj makinesına ait, alttaki de eski bir model.
Bu makinelerin zımpara diskleri ekstradır, bütün dekupaj makinelerinde zımpara diskleri bulunmaz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder