Falafelin ortaya çıkış hikayesi de oldukça ilginç. Günün birinde Lübnan’da büyükbaş hayvanlar bir salgın hastalıktan kırılmaya başlayınca etin yerini tutabilecek bir tada ihtiyaç duyulmuş. Uzun süren arayışlar sonucunda bir usta nohutu çeşitli baharatlarla ( kişniş, maydanoz, ekmek içi, sebze , sarımsak, soğan ) karıştırmış ve bu karışımı yağda kızartarak etsiz bir kebap yaratmış. Bu lezette de halk arasında köylü köftesi anlamına da gelen Falafel adını koymuş.
Falafel etli yiyeceklere nazaran çok daha sağlıklı ve az maliyetli. Üstelik Türk damak tadına çok uyan bir yiyecek. Avrupa ve Amerika’da pek çok fastfood felafel satışı yapıyor ve bu sayede büyük cirolara ulaşıyor. Ülkemizde ise henüz bu tür falafel büfelerine rastlayamadık. Türkiye’nin dört bir yanında nohut yetiştirildiğini ve et fiyatlarının da giderek arttığını düşünecek olursak Falafel büfeleri açmak oldukça elverişli bir iş fikri olarak bizi bekliyor.
Falafel büfelerinde falafeller genelde 6lı ve 8li paketlerde menü halinde ve sos eşliğinde satılıyor. Lavaş içerisinde de tüketilen falafelin yanında genelde ayran ve gazlı içecekler tüketiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder