Öncelikle kenarda yazan latince "Visita Interiora (Interiorem) Terræ (Tellus) Rectificando Invenies Occultum (Operae) Lapidem" yazısının anlamını uzun ve anlaşılır bir şekilde Ezoterizm bölümünde payşlaştım. Merak eden arkadaşlar detaylı bir şekilde bakabilir...
Sembollere gelince; gördüğünüz gibi birçok sembolün bir bütünlük oluşturduğu bir gerçek.Ama önce yüzeysel olarak bakarsak; VITRIOL'e dair yani felsefe taşının nasıl bulunacağını (sembolik olarak) yani ruhun arındırılması ve saflaştırılmasının sembolik bir haritası gibi duruyor."Harita olduğuna dair kanıya nereden vardın?" Diye soracak olursanız, simyada gezegenler genellikle haritalarda (gizli) kullanılıyorlardı.
Şimdi daha ayrıntılı ve dikkatli inceleyecek olursak; bir kere bu sembol yakın bir döneme ait değil, haçlar hıristiyanlık ile ilgili değil. bilindiği üzere haç bir çok topluluk tarafından kullanılmıştır.(Buradaki karmaşayı azaltmak istedim. Yakın döneme ait olduğunu söyleyen arkadaşlarda olmuştu.)
Şunu söylemek istiyorum, genel bir sembolün kesin anlamı ancak bulunduğu ambleme ve bağlama bağlıdır. Nereden başlayıp nerede bittiğini doğru anlamak gerekir. Bu da yoruma açık olduğunu gösterir. Yani yazacaklar benim penceremden yansıyanlardır. Herkes farklı okuyabilir, ancak doğru kişiler tam anlamını kavrayabilir...
yukarıdan başlayacak olursak, Güneş ve Ay görüyorsak yanılıyoruz demektir. Burada Güneş ve Mars var. Simyada gezegenler elementleri tasvir etmek için kullanılışlardır. Simyada Güneş altını, yanındaki Mars da demiri simgeler. Bunlar aynı kadehe akıyorlar ve değişimlerini tamamlıyorlar. Yani felsefe taşının yaptığına inanılan " demirden altın " olayını en yukarıda görüyoruz ki bence zaten sembolün anlamı son basamağın nasıl yapılacağı. Yani şu : Bu haritayı doğru okur ve uygularsanız ruhunuzu arındırabilirsiniz. Aşağısındaki dişi ve erkek işaretleri de yukarıdaki olayı destekler nitelikte: Zıtların buluşması... Kirlenmişlikten aydınlığa veya Güneş-Mars veya altından demire gibi... (o dönemde altın en değerli demir ise en değersiz madendir. Yani zıtların buluşması...)
Zincir sembolünün geleneklerdeki anlamları incelendiğinde yer ile gök arasında irtibat, sebep-sonuç yasası, ruh ile fiziksel beden arasındaki bağ, ruhsal gelişim, insanlar arasındaki psişik irtibat anlamlarına geldiği de görülür.
Zincir sembolü olumsuz anlamıyla ele alındığında ise inisiyatik bakımdan aydınlanmamış ve uyanmamış oluşu temsil eder. Bu durumdaki kişi maddi tutkulara bağımlı, nefsaniyete teslim olmuş, dünyaya bu şekilde zincirlenmiş, hareket yeteneği kısıtlı bir kişidir.
Flamalardaki semboller: Birincisi çift başlı bir kartal görüyoruz. Kartal, diğer hayvanlar gibi ikizler burcunda iken tamamen veya kısmi bir bölünme yaşar ve böylelikle de iki başlı kartal ortaya çıkar. İki başlılık kartala 360 dereceyi aşan bir görüş açısı sağlar ve bu da Yüksek İdare Mekanizması’nın gözünden hiç bir şeyin kaçmadığının ifadesidir. Mekanizma, hem fiziksel alemde, hem de fizik ötesi alemde olan her şeyi görmektedir. Yani Yüksek İdare Mekanizması insanların hem fiziksel eylemlerini hem de düşüncelerini, niyetlerini gözlemektedir. Bu yönüyle kartal aynı zamanda “gözü her şeyi gören vicdanın simgesidir”. Ayrıca neospiritüalist görüşte, kartal sembolünde kartalların çok yükseğe çıkabilmeleri ve böylelikle yüksek bilgiyle temas edebilmeleri bu sembolün ana fikrini oluşturur. Bu görüşte; uygulamaya bir örnek teşkil etmesi açısından yüksek enerjiler, yüksek tesirler, yüksek şuur ve yüksek fikirlerle temas etmek ve onları hayata geçirmek anlatılmak istenmektedir.
İkincisi ise; Bir aslanın başından, bir keçinin vucudundan ve bir yılanın kuyruğundan oluşan bu yaratık yunan mitolojisinden alınmıştır. Fullmetal Alchemist'te bu sembol uluslararası simyacılık sembolü olarak kullanıldı. Bu yaratığı simya ile yapmak mümkündür.
Üçüncü olarak ;7 köşeli yıldız. Elf yıldızı veya peri yıldızı olarak da bilinir, yunanca hept yani yedi kelimesinden gelir, latince 7'nin sept olmasından septagram olarak da bilinir. Heptagram perilere ve büyüye inancı simgeler. 7 köşenin her birinin farklı bir anlam içerdiğine inanılır, fakat bazı genel inanışlar vardır.
Bir inanışa göre her köşe farklı bir yolu simgeler, ya da "ulu benliğimizi göstermek için yedi ışın" olarak da bilinir bu;
1- Güç, irade ve azim
2- Kayıtsız sevgi, akıl ve olgunluk
3- Bilgi ve zeka
4- Huzur ve uyum
5- Zihnin gücü ve bilim
6- Bağlılık ve dürüstlük
7- Büyü
Bu üç şey zincirle (yukarıda zinciri açıkladım) yuvarlak bir şeye bağlanıyor. Bakın o yuvarlak ne demek :Daire, bütün şekillerin kendisinden çıktığı en mükemmel geometrik form, çoğu tradisyonda yeri olan evrensel bir semboldür. Yuvarlak form en doğal şekil olduğu için kutsaldır, kendi kendini kontrol edenin, yüksek benliğin, tezahür etmemiş olanın, sonsuz olanın, ebediyetin, zamanı kuşatan mekanın ve aynı zamanda da başlangıcı ve sonu olmadığı için zamansızlığın, aşağısı ve yukarısı olmadığından dolayı aynı zamanda mekansızlığın da sembolüdür. Daire göksel birliği temsil eder, güneş sikluslarını, bütün sikluslara ait hareketi, dinamizmi, sonsuz hareketi, tamamlanmayı, içindeki potansiyelini açığa çıkarmayı, Tanrı’yı temsil eder.
“Tanrı merkezi her yerde, dış yüzeyi hiçbir yerde olan bir dairedir”. Hermes Trismegistus
Yani benim anladığım arkadaşlar, sonuç olarak : Bu tasvir edilen üç şey ışığında , bunları doğru biçimde kullandıktan sonra (doğru : haritada anlatılan şekliyle) arınmış olarak Tanrıya ulaşacaksın. Saf bir halde Tanrı'nın yanına yani sonsuzluğa ereceksin...
egedesouza
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder