Elmalar yıkandıktan sonra, kullanılacak malzeme ve kavanozlar sıcak suyla iyice yıkanmalıdır. Elmalar küçük parçalara ayrıldıktan sonra preslenerek veya katı meyve sıkacağından geçirilerek suları çıkarılır. Meyve suyundaki şeker fermantasyona uğrayarak önce alkole, sonra ise asetik bakterilerinin yaptığı fermantasyonla asetik asite, yani sirkeye dönüşür.
Sirke yapımında iki faktör çok önemlidir; bakterilerin verimli çalışmasını sağlayacak sıcaklık ve oksijen (havalanma). Havayla teması arttırmak için mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçilir. Meyve suyu, üstte boşluk kalacak şekilde kavanoza doldurulduktan sonra, meyve sineğinin geçemeyeceği, fakat havalanmanın sağlanabileceği temiz bir bez/tülbentle kavanozun ağzı kapatılır. Günde bir kez karıştırarak havalanmayı sağlamak sirkeleşmeyi hızlandırır. Sirkeleşme için ılık ( 15-25 C ) bir ortam tercih edilir ve kavanozlar güneş ışığından uzak, loş bir yerde saklanır. Kullanılacak kaplar cam veya ahşap olmalıdır, metal kap tavsiye edilmez. Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak için daha önce yapılan doğal elma sirkesi katılabilir.
Sirke, seçilen elma türü ve koşullara göre üç- altı hafta içinde oluşur. Sirke kokusu alınmaya başlandığından itibaren, her gün tadarak istenilen tat ve asit derecesi (yüzde 4-8 asit oranı) elde edilene kadar işleme devam edilir. Elde edilen sirke fermantasyonun devamını engellemek için birkaç kat tülbentten, kahve filtresi vb. filtrelerden veya süzme yoğurt kesesinden geçirilerek iyice süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına olanak vermeyen ince uzun şişelere, tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş, güneş ışığı almayan bir yerde saklanır.
Ne kadar süzersek süzelim, ev koşullarında doğal elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, şifai özelliklerinin göstergesi olan ve “anne” ismi verilen yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır. Doğal sirkeler rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize veya damıtılarak üretilen rafine elma sirkeleri, yüksek sıcaklıklardan ötürü, ona şifai özellikleri kazandıran enzimler, mineral maddeler, iz elementler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir.
Kullanıldığı yerler
Hazırladığımız sirkeleri salatalarda, çorbalarda vs. aroma vermek amacıyla kullanabiliriz.
Şifai amaçla kullanmak için; bir bardak suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1-2 tatlı kaşığı bal katarak, günde 3 kez, mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma sirkesi bu amaçla kullanılacaksa mutlaka yemeklerden önce alınmalıdır) kullanılır.
Elma sirkesi koruyucu sağlık amacıyla, sürekli olarak günde bir kez sabahları açken alınmalıdır.
İyileştirici özellikleri
* Besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağlar. Örneğin kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp, bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar.
Uzun süreli kullanımı eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir.
* Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur.
* Kolesterolü düşürür. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar.
* Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu detoksifiye eder, yağlı-mukus kalıntıları parçalar.
* İçerdiği yoğun potasyum sayesinde hücre büyümesini destekler.
* Soğuk algınlıklarında, boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte içilebilir ya da buhusu yapılır.
* İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır.
ELMA SİRKESİNİN DOĞRU KULLANIMI:
Dr. Taylan KÜMELİ
Çok sayıda çalışma gösteriyor ki, elma sirkesi de dahil olmak üzere pek çok sirke çeşidi, açlık kan şekerinin dengelenmesine yardım etmektedir. Bu, diyabetli hastalar için fayda sağlamaktadır. Bazı türdeki sirkeler de, kişideki tokluk hissini arttırmaktadır Ayrıca, elma sirkesinin bir diğer klasik kullanım amacı da kilo kaybıdır.
Hayvanlar üzerindeki ve laboratuardaki çalışmalarda, elma sirkesinin tansiyonu ve kolesterolü düşürdüğüne dair çok sayıda kanıt elde edilmiştir. Aynı zamanda, kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatması da elma sirkesinin faydaları arasında yer alır. Ancak, bu çalışmaların çoğu ön çalışma niteliğindedir. O yüzden insanlar üzerindeki etkilerini konuşmak için erken olabilir.
DOZ KULLANIM SEKLİ
Elma sirkesinin bir tedavi ürünü olarak kullanımı kanıtlanmadığı için nasıl kullanılacağı ile ilgili resmi bir tavsiye de mev-cut değildir. Bazı kişiler günde 2 çay kaşığı tüketirken, bazıları da bir bardak su ya da meyve suyu ile karıştırarak almaktadırlar. Tablet olarak tüketilen elma sirkelerinin -susuz hale getirilmiş olarak- 285 mg’lık tüketimi de yaygındır.
DESTEK ÜRÜN OLARAK ELMA SİRKESİNİN TEMİNİ
Elma sirkesi likit, tablet veya kapsül olarak satılmaktadır. Oldukça asidik bir yapısı olan elma sirkesinin tablet olarak tüketimi söz konusuysa eğer, bol su ya da sıvıyla alınması tavsiye edilir. Kimi zaman cilde tatbik edilen harici kremler olarak da piyasada bulunabilir. Elma sirkesi kullanımının hiçbir şeklinin güvenli olup olmadığı bilinmemektedir.
BUNLARA DİKKAT
Yan etkiler: Küçük bir miktar elma sirkesi almak muhtemelen güvenlidir. Ancak, büyük dozların uzun vadeli kullanımlarında bir takım riskler ortaya çıkabilir. Bunlar, diş minesinin gücünü kaybetmesi, ağız içinde ve boğazda yanma olarak saptanmıştır.
Riskleri: Osteoporoz riski taşıyan kadınların elma sirkesi tüketiminde dikkatli olmaları gerekmektedir. Düzenli elma sirkesi kullanımı, kemik aşınmasına sebep olabilir. Aynı zamanda diyabetli kişilerdeki alt insülin seviyeleri yüzünden de uzmana danışmadan elma sirkesi kullanmak risk teşkil edebilir.
Etkileşimler: Laksatif, diüretik ve kalp rahatsızlığı için ilaç alan kişilerin elma sirkesi tüketmeden önce doktorlarına danışmaları, diyabetlilerin ise tamamen doktor kontrolünde elma sirkesini kullanmaları önerilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder