23 Mart 2012 Cuma

Krav Maga

Krav Maga"nin temel kuruluşu ve açiklamasi____ İsrail'de Krav Maga adını alacak sistemin başlangıcı 1930'larda Macaristan ve Çekoslovakya'da Imi Lichtenfeld tarafından yahudi topluluğunu yahudi karşıtı gruplardan korumak için geliştirilmiş ve kurallarının tam olarak belirlenip ilk öğretildiği yer Bratislava olmuştur.


1910 yılında Budapeşte'de doğan Lichtenfeld, o yıllarda güreş ve boksla uğraştı ve jimnastik yaptı. Gençliğinde boks ve güreş şampiyonu olan Lichtenfeld savaşlar ve ilticalarla geçen hayatı boyunca da tekniklerini geliştirmek için bol bol fırsat buldu.


1948 yılında İsrail devletinin kurulmasının ardından İsrail ordusunda yüz yüze savunma konusunda eğitmenlik yapan Lichtenfeld, 1960’ların başında emekliye ayrılmış ve açtığı jimnastik salonunda tekniklerini sivil hayata uyarlayarak Krav Maga adını verdiği tekniğini öğretmeye başlamıştır. Imi'nin ilk Krav Maga okulları Tel Aviv’de ve Netanya’da açılmış. Böylece Krav Maga günlük hayatta, sokakta kendini korumak isteyen insanlar için öğrenilmesi mümkün, pratik bir yöntem haline geldi. Imi ve öğrencileri, Krav Maga’yı bütünlük taşıyan bir sistem haline soktular. Imi’nin ölümüne dek asistanlığını yapan Eyal Yanilov, sistemdeki açıkları saptayıp giderme işini üstlendi. Krav Maga, kısa sürede tanındı ve saygın bir dövüş sanatı olarak kabul gördü.


İsrail'de büyük ilgi gören bu 'sivil teknik'ler İsrail'deki bazı devlet okullarında ders olarak okutuluyor. Krav Maga'nın İsrail ve ABD dışında Fransa, Finlandiya, İskandinavya, İngiltere ve Brezilya'da da uygulayıcıları var.Türkiyede ise; Kravmaga Global Security Academy Güvenlik danışmanlığı adı altında uygulamaktadır. Krav Maga kursu 3 şekildedir:


1-Devletin eğitim için polis ve askerinin göndermesi ki bu izin ile olur. 
2-İsrailli bir vatandaşın Türkiye'de kurmuş olduğu danışman şirketler 
3-Türistik geziler ile kamplarda eğitim bu sadece poligonlara yöneliktir.


Krav Maga'da kesin kurallar bulunmamaktadır. Krav Maga bir spor olmadığından herhangi bir müsabakaya dayalı karşılaşması da bulunmamaktadır. Tüm teknikler gerçek hayat koşullarında maksimum etkinlikte işlemesi için geliştirilmiştir. Krav Maga'da ataklar ve savunmalar rakipte mümkün olabilecek en büyük acıyı oluşturmak amacıyla tasarlanmışlardır. Kafa atmalar, vuruşlar ve diğer şiddetli teknikler üzerinde durulmuştur.


Bir dövüş sanatından ziyade dövüş tekniği olan Krav Maga'nın prensipleri aşağıdaki gibidir:


öncelikle herhangi bir yaralanmadan kendini korumak 
savunma durumundan olabildiğince çabuk şekilde saldırıya geçmek 
doğal reflekslere güven; ancak bir kısmının pratik yaparak geliştirilmesi gerekir. 
bulunabilen herhangi bir zayıf noktaya vurmak.Tüm etkinlikle (tüm güçle değil) 
çevredeki herhangi bir obje yararlıysa,kullanmaktan çekinmemek. 
Saniyeden daha kısa zaman dilimlerinde yapılan kombine teknikler uygulamak